Konsthallens Skulpturpark

Öppettider

September – april: Onsdag – fredag 12.00 – 16.00
Lördag – söndag 12.00 – 17.00
Maj – augusti: Tisdag – söndag 12.00 – 17.00

Vinter i parken

Skulpturparken på Konsthallen Hishult

tog sina första staplande steg redan kort efter starten 1994. Till sommarens utställning 1997 hade konstnären Björn Wessman fått löfte om att förvandla en del av trädgården till en japanskinspirerad Zen-trädgård, det som sedan fick namnet ASA-stenar*. Till sin hjälp för att genomföra projektet hade Björn arkitekterna Björn Sjunnesson och Ulla Kastrup. ASA-stenar blev väldigt betydelsefull i att förvandla en ordinär trädgård till en Park och så sakteliga tillkom det något nytt konstverk i den yttre miljön inför varje år.

Ulla Viottis Bibliotek, var det första riktigt stora verket som fick sin fasta plats och Pål Svensson har också tidigt bidragit med flertalet skulpturer som har haft stor betydelse för Parken och dess utveckling.
Sen kommer det ödestigna året 2015, på något vis lyckas samme Björn Wessman att övertyga om att det behövs planteras några rhododendron i Parken, det hör liksom till – tyckte han! Försiktigt införskaffades 20 st buskar för en test ifall detta kunde vara någonting som kunde bidra till utvecklingen och förnyandet av Konsthallens Park. Sedan har det i rask takt tagits stora steg framåt och nu kan Parken stoltsera med drygt 400 rhododendron buskar (2021)varav ca 300 olika. 2018 gjordes de första större förändringarna i den införlivade granntomten (nr 43-49 på kartan) för att det skulle kunna ”smälta ihop” med övriga Parken. Här finns (***nr 48) Glasån, belagd med ca 20 ton glas spill samt tillflödet Glasbäcken som mynnar ut ifrån Stenträdgården(***nr 49). Våren 2019 byggdes det Japanska vattenhålet (**nr 24), i en mörkt och undanskymt hörn av Parken, efter att ha inspirerats av en tidningsartikel i Svenska Dag- bladet om Japanska Parker (se bild th). Våren 2021 tillkom trapporna och en ny rhododendronplantering (mellan nr 35-37), allt för att skapa mer spänning och dynamik i Konsthallens nu så unika och stolta Park.
Och förmodligen fortsätter det så ….

Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig vidden av projektet som konstnären Björn Wessman försökte sälja in till mig; ”En vacker liten japaninspirerad trädgård”. Björn Wessman sökte pengar från Konstnärsnämden för genomförandet och fick bifall. Det skulle nu ovillkorligen genomföras och vara klart till invigning sommaren 1997.

Som enda barn till Gästgivarefamiljen Magda och Sten-Hugo Gustafsson i Hishult så var det en självklarhet att hjälpa till med de sysslor som kunde klaras av en ung parvel med mycket spring i benen. Gräsklippning var ett naturligt val. Det som upplevdes vara oändligt stora ytor skulle klippas och hinder i form av rabatter, träd, buskar, stenpartier, minigolfbanor mm. ogillades. Enligt min far så skulle en gräsmatta helst vara lika slät och fin som en fotbollsplan, alla stenar skulle bort och inga onödiga hinder fick finnas. Naturligtvis präglade denna uppfostran mig. Så nu, efter drygt 40 -år, ställdes alla mina praktiska erfarenheter om trädgårdsskötsel på ända. Med maskiner, spadar å hackor, lastbilslass med jord och allt för stora stenar förvandlades den med år av slit och pina omsorgsfullt skötta gräsmattan, till ett veritabelt slagfält. Mina föräldrar såg på den, i deras tycke, förödelsen av tomten. Med glimten i ögat uttryckte min far sin förfäran till Björn Wessman ”Här har vår familj ägnat fyra generationer till att rensa denna gräsmatta från sten och göra den möjlig att sköta och så fördärvar alltihop på mindre än en månad”.

Sommaren 1997 så invigdes allkonstverket ASA-stenar, en trädgård med inspiration från Japan och zenbuddismen på iniativ av konstnären Björn Wessman med stöd från arkitekterna Björn Sjunnesson och Ulla Kastrup. Dessutom en oförglömlig utställning inne i Konsthallen. Trädgården kom att bestå och har utvecklats och vuxit till sig. ASA-stenar blev också starten för att utveckla den gamla trädgården mot att bli en skulpturpark för Konsthallen. En park som ständigt har ropat på mer, fantastiska skulpturer har kommit till och intresset för trädgård växte. Vi blev valda till platsen för Årets Ros 2013 . Massor med rosor blev planterade i trädgården (mycket finns kvar än i dag) och vi fick en helt ny publik. I kölvattnet av denna utveckling ”lurade” herr Wessman ännu en gång och jag blev ”smittad” av hans stora intresse för rhododendron och de första buskarna planterades 2015 . Snabbt planerades det för ytterligare nya plantor och planteringar. Jag och Björn åker med stora transportbussen i mitten av april ner till Baumschule Holger Hachmann, i Barmstedt nordväst om Hamburg och hämtar allt vad vi har beställt och lite till. När vi ser allt vad vi har handlat och gemensamt undrar hur det skall vara möjligt att få plats med detta i bussen, känner vi nog båda att det hela har förmodligen gått helt överstyr. På något sätt lyckas vi få med allt hem och historien upprepar sig nästa och nästa år …

Varför åka till Tyskland och köpa plantor? Vi är båda tävlingsinriktade och vill inspirera och överträffa varandra. Inför varje ny resa planeras utvidgning av trädgårdar och diskuteras inköp. Resan i sig väldigt stimulerande med samtal och fototävlingar. Utbudet som saluförs är svindlande och oerhört lockande och när vår dröm och vision om att skapa en vacker trädgård med huvudsakligen rhododendron som den stora attraktionen. Framtiden får väl visa om vi lyckats med våra drömmar…..