Maggan Ek & Peter Bengtsson

Öppettider

Maj – augusti: Tisdag – söndag 12.00 – 17.00
September – april: Onsdag – fredag 12.00 – 16.00
Lördag – söndag 12.00 – 17.00

Addition

30 oktober - 12 december 2021

Katalogen som PDF

Verkligheten kan vara vacker. Vardagen är vår vän där vi håller rutinen i handen, men att addera något gör att helt plötsligt livet, verkligheten, vill något större. Vi är en, vi är två, när vi adderas blir det tjugotre. Delad inspiration och livsglädje.  Med en allvarlig strävan men också glada humoristiska upptåg sätter vi fart och färg på tillvaron, då trivs vi som bäst!
Tillsammans utmanar vi varandra i olika konstformer så som måleri, skulptur, infall, animation. Allt för att föra oss själva och världen framåt. 
It takes two, baby!

Maggan Ek & Peter Bengtsson

Addition the movie

En film av Roger Westerberg

Om utställningen av Thomas Lissing

Den ena porträtterar sig själv som Martin Luther och den andra som en interaktiv grönsaksorkester. När konstnärsparet Maggan Ek och Peter Bengtsson ställer ut tillsammans är det enda säkra att allt är möjligt. På Konsthallen Hishult bjuder de just nu in till ett varmt och fantasifullt sceneri, där klassiska referenser blandas med filosofiska funderingar och galna upptåg.
Peter Bengtsson är kanske mest känd från SVT’s tävlingsprogram Trädgårdskampen (2014), där han gjorde stort intryck på tittarna och till slut kom tvåa. Trädgårdsintresset består och sedan några år driver han en podd tillsammans med programmets vinnare, Tony Johansson. På olika sätt ägnar han sig åt konstnärlig verksamhet, och även här lyser odlingsnörden igenom. Inte minst i utställningens självklara nav – en grönsakssynth. Här uppstår olika ljud när man lägger ena handen på en gigantisk pumpa och den andra på olika mindre grönsaker. Alla uppdrivna på hemmaplan i Halländska Ysby, och ihop med tekniken formade till ett personligt verk med förgänglig prägel.

”Addition” är en utställning i teaterns anda, och man får lätt känslan av att komma in på en scen. Färger och former är tydliga och starka, och rekvisitan står arrangerad i grupper. Att Maggan Ek och Peter Bengtsson arbetar med scenografi och scenteknik i det civila känns uppenbart. Det bidrar också till att utställningen fått en tydlig rumsbildning, att den neutrala lokalen blivit en inbjudande miljö. Likt ett murrigt gammalt bibliotek, där den sprakande eldstaden representeras av flammande projektioner på väggen.

Maggan Ek står för det mesta av måleriet, och har en uppenbar fascination för litterära mästare. Böckerna är fysiskt närvarande och deras titlar återspeglas i verken. Bland porträttten finns idel kända författare och deras epos, men också en hel del rekvisita som förstärker associationen. Återigen ett teatraliskt drag. Samtidigt har Ek en seriös ambition att lyfta fram kvinnorna i historien. Det blir också mer och mer kännbart efter en stunds tittade att de båda i mycket utgår från sig själva. Grönsaksinstrumentet är Bengtssons eget självporträtt, och den bild Ek personifierat sig själv med är ett porträtt av Martin Luther. I utställningen visas en film om de båda, där just dessa pusselbitar och flera andra faller på plats.

”Addition” (utläses på svenska) är en annorlunda konstupplevelse med mycket humor och värme. Som helhet är den charmerande och man går därifrån med humöret på topp.

Av Thomas Lissing

Se utställningen i 3D

Bildgalleri