Konsthallen Hishult

Öppettider

Maj – augusti: Tisdag – söndag 12.00 – 17.00
Stängt för omhängning:17 – 28 juni

Förvandlingen & Prosecundo

29 oktober - 11 december 2022

Katalogen som PDF

En utställning om återbruk och nytt liv

med Simon Gran Danielsson, Berit Lindfeldt, Malin Bogholt, Tom Bogaard, Dominika Kemilä & Maggan Ek, Tomas Byström, Björn Wessman Curatorer Tom Bogaard och Kjell Åke Gustafsson

Vernissage lördagen 29 oktober kl. 12-17

På denna utställning berättar Tingen i förvandlad form om vår tid på jorden. Om vilka vi är, vilka vi var och vad vi lämnar efter oss. Titeln är enkelt och den syftar på det som förenar de här fem konstnärerna. Trots att de är från olika generationer, en fyrtiotalist, en sextiotalist, en sjuttiotalist och två åttiotalister, finns det tydliga beröringspunkter. Här finns ett intresse av att förändra befintliga ting. Påverka och göra om. Utifrån lust, utifrån en känsla av nödvändighet. Att förvandla genom att lägga till, kombinera eller synliggöra befintliga saker är visserligen en beprövad metod inom konsten, men också ett konstgrepp med outtömliga möjligheter. Saker (eller platser) är aldrig neutrala, de har en historia, en laddning och en innesluten potential. Som konstnär ställer man sig frågan: vad kan den här saken berätta för mig? Hur kan jag göra den till min? Vad kan jag lägga till eller ta bort? Vad ska jag framhäva, tolka om? När det funkar som bäst kan det bli ett samarbete där sakerna blir aktiva medhjälpare i ens konstnärliga process.

Inspirerande som samtalspartners, kvicka och smarta. Krävande som muser som vill att du ska bygga mer, större, bättre! När det är som bäst går allt av sig själv och du som konstnär behöver bara lyssna och följa med. Konstnärerna här på utställningen har inte bara bra hörsel, de har också alla hittat en tydlig röst. I arbeten, framställda med hjälp av olika befintligheter, finns humor, allvar, och framförallt brinnande engagemang. Det har varit en ära, ett riktigt hedersuppdrag för mig att få möjligheten att sammanföra dessa konstnärskollegors verk till en utställning här i Hishult. Pro Secundo har en annan historia!
Tom Bogaard

Utställningen i 3D

Bildgalleri